Trudy Huisman over de 4e ondernemerspeiling
Datum: 08/05/2020
Tijd: 12:04

Trudy Huisman over de 4e ondernemerspeiling

De ondernemerspeiling in de laatste week van april laat zien dat eerdere trends doorzetten. De peiling ging vooraf aan versoepeling van de coronamaatregelen, aangekondigd door premier Mark Rutte op 6 mei 2020. Trudy Huisman, voorzitter van Economic Board Regio Zwolle, is blij met de geboden ruimte voor enkele ondernemersgroepen. ‘Er is wel maatwerk nodig.’

‘We zien in de jongste peiling dat de pijn onder onze ondernemers in de regio zeker niet afneemt’, zegt Trudy Huisman over de uitkomsten. ‘Dat 2/3 van de ondernemers aangeeft dat hun omzetverlies aanhoudt, blijft verontrustend. We zien zelfs een lichte stijging van het aantal ondernemers met omzetproblemen.’

Protocollen

De routekaart van Mark Rutte biedt een aantal sectoren perspectief en dat geeft lucht, geeft Huisman aan. ‘Waar al voorzichtig werd gewerkt aan protocollen om te kunnen ondernemen in de 1,5-metermaatschappij, zie je dat nu met meer overtuiging gebeuren. De ondernemersdrift krijgt weer de overhand nu er voor sommige sectoren een concrete einddatum voor de coronamaatregelen is genoemd.’ Tegelijkertijd constateert ze dat er voor veel sectoren nog weinig verandert. ‘Het gaat stapje voor stapje. Veel ondernemers zullen nog nauwelijks iets van de versoepeling merken.’

Creatieve oplossingen

‘De vrijheid die ondernemers en consumenten krijgen, legt ook een grote verantwoordelijkheid bij ze neer’, vervolgt Huisman. ‘Alleen samen komen we uit de crisis en het kabinet houdt zijn hand dicht bij de noodrem.’ Ze onderstreept het belang om strikt de spelregels te volgen en zorgvuldig de preventieve middelen in te zetten. ‘Anders zijn we zo weer terug bij af.’ Ondernemers kunnen hierin van elkaar leren, stelt ze. ‘Kijk bij elkaar wat goed werkt, welke creatieve oplossingen ook jou soelaas bieden.’

 

Maatwerk

De generieke versoepelingen die er komen zijn een belangrijke stap op een cruciaal moment. ‘Dat de terrassen voor de horeca weer open mogen, is voor sommige ondernemers een welkome verlichting. Maar wat als je beperkte terrasruimte hebt? Niet elk café of restaurant heeft de fysieke ruimte om de nieuwe regels toe te kunnen passen, of binnen de regels een verdienmodel te ontwikkelen.’ Wat haar betreft moet ook op microniveau gekeken worden naar de mogelijkheden. ‘Wat nu aan perspectief geboden wordt, is lang niet voor iedereen werkbaar. Dus is maatwerk nodig, zodat iedereen in onze regio stappen vooruit kan zetten.’